Vaikuttaako VPN netin nopeuteen?

Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin hidas internetyhteys ja etenkin jos Wi-Fi-verkkosi matelee etanan tavoin, on lähes mahdotonta työskennellä, katsella videoita tai edes lähettää viestejä ystävillesi tai perheellesi.

Ei siis pitäisi olla yllättävää, että monien suurin huolenaihe parasta VPN-palvelua valittaessa on, että se voi hidastaa internet-yhteyttäsi. Mutta pitääkö tämä paikkansa?

Tässä artikkelissa kerromme vaikuttaako VPN netin nopeuteen ja jos niin miten.

Voiko VPN hidastaa internet-yhteyttäni?

Lyhyesti sanottuna se on mahdollista, mutta nykypäivänä eritäin harvinaista. Aloitetaanpas perusasioista. VPN toimii reitittämällä liikennettä omien palvelimiensa kautta, jolloin siitä tule olennaisesti välimies sinun ja vierailemasi verkkosivuston välille. Tämä lisää ylimääräistä fyysistä etäisyyttä, jonka internet-liikenteesi on kuljettava. Tämä vaihe voi aiheuttaa korkeamman ”pingin”.

Käytännössä ping on viive toimenpiteen suorittamisen ja sen tapahtuman välillä, ja vaikka erittäin korkea ping on ärsyttävä kaikissa tilanteissa, niin alhainen ping on välttämätön vain, jos esimerkiksi pelaat. Sillä siinä edellytetään nopeaa reaktiota. 

VPN myös salaa tietosi, mikä tekee niistä lukukelvottomia kaikille, jotka saattavat yrittää kavaltaa niitä – olipa kyseessä sitten hakkeri tai vain internet-palveluntarjoajasi. Tämä on vaihe, joka saattaa hidastaa lähetys- ja latausnopeuksia, koska tietojen salaamiseen ja salauksen purkamiseen kuluu aikaa. Etenkin alhaiset latausnopeudet luovat ”hitaan yhteyden” – sivut latautuvat hitaasi, videot puskuroivat loputtomasti ja tämä aika tuntuu hukkaan heitetyltä.

Näiden lisäksi VPN-palvelimilla on rajallinen suorituskyky. Tämä tarkoittaa, että jos monet ihmiset käyttävät yksittäistä palvelinta, nopeudet voivat olla hitaampia, jos palvelin ei ole tehtäviensä tasalla. Monet palveluntarjoajat päivittävät nyt 10 Gbps tai jopa 20 Gbps palvelimiin, mikä tarkoittaa, että ylikuormitetut palvelimet ovat suurelta osin menneisyyttä etenkin, kun puhutaan suurimmista ja parhaista palveluntarjoajista.

Huonosti optimoidulla VPN:llä voi siis olla varmasti vaikutusta internetin nopeuteen, mutta viime vuosina salaustekniikan edistyminen on merkinnyt sitä, että vaikutus on jäänyt merkityksettömäksi.

Esimerkiksi netti voi toimia hiukan hitaammin maailman toisella puolella, jos käytössä on VPN-yhteys, sillä palvelimen sijainnilla on aina vaikutusta verkon nopeuteen.

Millä tavalla VPN:t ovat nopeutuneet?

On olemassa useita syitä sille miksi laadukkaat VPN:t eivät enää usein hidasta internet-yhteyksiä. Ensinnäkin valitsemasi VPN-palvelun tarjoamat sovellukset ovat yleensä pieniä, tehokkaita paketteja, jotka kuormittavat laitettasi mahdollisimman vähän.

Vielä tärkeämpää on kuitenkin se, että VPN-protokollat ovat kehittyneet. VPN-protokollat ovat tapa, jolla VPN salaa tietosi ja lähettää ne määränpäähänsä.

Mikä hidastaa internet-nopeuttani, kun käytän VPN:ää?

On olemassa muutamia muuttujia, jotka vaikuttavat internet-nopeuteesi käyttäessäsi VPN:ää. Yleisimmät nopeuteen vaikuttavat tekijät ovat:

  • Sinun ja palvelimesi sijainnin välinen etäisyys
  • VPN-verkkosi käyttämä salaustyyppi
  • Onko käyttämälläsi palvelimella kaistanleveysrajoituksia

Palvelimen sijainti

Sen palvelimen sijainti, johon muodostat yhteyden, vaikuttaa eniten internet-nopeuteesi. Jos haluat varmistaa, että internet toimii mahdollisimman nopeasti VPN:n käytön aikana, yritä muodostaa yhteys palvelimeen, joka ei ole liian kaunana sinun omasta sijainnistasi. Käytä tätä nyrkkisääntöä: mitä suurempi etäisyys sijaintisi ja muodostamasi palvelimen välillä on, sitä suurempi mahdollisuus on, että internet-yhteys on hitaampi.

Kuinka kaukana VPN-palvelimeni pitäisi olla?

Jotkut VPN-verkot yhdistävät sinut automaattisesti lähimpään palvelimeen. Mutta monet antavat sinulle mahdollisuuden itse valita. Yleensä, jos valitset palvelimen, joka on toisella puolella maailmaa, huomaat suuremman erot internetin nopeudessa.

Vaikka eri sijainnin valitseminen omasta sijainnista tarjoa joitain tietosuojaetuja, yritä valita palvelin, joka sijaitsee viereisessä kaupungissa. Jos et ole kovin huolissasi palvelimesi sijainnista ja haluat saada mahdollisimman nopean yhteyden, valitse jokin lähellä olevista.

Voinko jotenkin testata internet-nopeuttani?

Ehdottomasti voit. Internet-nopeutesi tarkistamiseksi on saatavilla laaja valikoima erilaisia nopeustestejä. Paras tapa selvittää, vaikuttaako VPN internettiin, on testata nopeutta, kun lataat tiedostoa sekä VPN:n ollessa päällä, että pois päältä. Tämän jälkeen sinun pitäisi nähdä välittömästi vaikuttaako VPN nettisi nopeuteen.

Voinko parantaa jollain tavalla internet-yhteyttäni?

Jos sinulla on ongelmia internet-nopeutesi kanssa, voit kokeilla joitakin käytännön asioita korjataksesi tämän asian ennen kuin päätät kokonaan vaihtaa palveluntarjoajaa. Muista, että VPN hidastaa yhteyttäsi ainakin hieman, mutta se huomaatko eron, riippuu useita tekijöistä. Seuraavaksi näet luettelon asioista, joita voit tehdä yrittääksesi lisätä internet-nopeuttasi VPN:n käytön aikana.

  1. Käynnistä modeemi ja/tai reititin uudelleen
  2. Käynnistä laite uudelleen
  3. Yhdistä toiseen VPN-palvelimeen
  4. Käytä langallista yhteyttä
  5. Valitse nopeudestaan tunnettu VPN

Onko ilmainen VPN hitaampi kuin maksettu VPN?

Vaikka joitakin poikkeuksia saattaa olla, ilmaisten VPN-verkkojen tarjoamien sijaintien lukumäärä on yleensä rajoitetumpi, eivätkä ne välttämättä ole yhtä hyviä rajoittamaan kunkin palvelimen käyttäjien määrää.

Tämä tarkoittaa sitä, että maksulliset VPN:t ovat melkein aina nopeampia kuin ilmaiset.

Kuten mikä tahansa ohjelmiston palvelualustalla, Premium-lisenssistä maksaminen tarkoittaa sitä, että saat enemmän ominaisuuksia ja muita lisäetuja. Mitä tulee VPN-verkkoihin, pienimmällä kuukausittaisella tilausmaksulla voi jo päästä pitkälle ja se suojaa sinua vakavilta uhilta, jotka voivat vaarantaa verkkoliikennettäsi.

Tästä huolimatta, jos sitä ei ole määritetty oikein, jopa maksettu VPN voi hidastaa internet-yhteyttäsi. Tästä syystä kannattaa tarkistaa asetukset tasaisin väliajoin ja varmistaa, että käytät nopeimpia saatavilla olevia vaihtoehtoja.

Suomalaiset arvostelut VPN-palveluista
© Copyright 2024 Ilmainen VPN
Powered by WordPress | Mercury Theme